Tiimityötaidot
Työyhteisöjen kehittyminen on johtanut siihen, että suhtautuminen työryhmiin ja tiimeissä työskentelyyn on muuttunut. Tiimityöskentelyn taitaminen on tärkeä taito etenkin moniammatillisessa työyhteisössä.
Tiimi ja ryhmä ovat termejä, jotka usein ajatellaan toistensa synonyymeinä. Alla olevassa kuviossa esitellään niiden määrittäviä piirteitä (Katzenbach & Smith).


Tiimi onkin siis ryhmä ihmisiä, joilla on toisiaan täydentäviä, erilaisia taitoja ja kykyjä. He ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään, tavoitteisiin ja toimintamalliin. He ovat yhteisvastuussa suorituksestaan. Tietoinen sitoutuminen on vahvempaa kuin ryhmässä, ja jäsenet osallistuvat päätöksentekoon, delegointiin, suorittamiseen ja aikatauluihin. Ryhmä vaatii määrätietoisen johtajan siinä missä tiimi toimii osittain tai kokonaan itseohjautuvasti ja demokraattisesti. Ryhmä ihmisiä ei välttämättä olekaan tiimi, vaan nimenomaan ryhmä yksilöitä.
Yksilö tiimissä
Tiimi on tehokkaampi, kun tiimiläiset tulevat toimeen ja käyttäytyvät toisiaan kohtaan hyvin. Omalla persoonallisuudella ei olekaan tiimityössä merkitystä, vaan sillä miten ilmaisee itseään ja että haluaa työskennellä yhteisen päämäärän eteen. Työnjälki on ensiarvoisen tärkeää, sekä laadullisesti että aikataulun mukaisesti. Annettujen ohjeiden noudattaminen pitää tiimin tuotoksen yhtenäisenä ja jäsenet sovussa. Viestiminen on tärkeää toteuttaa rakentavasti, rehellisesti ja avoimesti, mutta muita ja heidän työtään kunnioittaen. (Hankonen 2015.)
Tiimissä on osattava myös kuunnella. Kuuntelija omaksuu ja ymmärtää muiden käsityksiä, ja tarvittaessa kyseenalaistaa niitä, mutta ei oletusarvoisesti suhtaudu kuulemaansa riidanhaluisesti. Kuuntelijan tulee pystyä myös vastaanottamaan palautetta, eikä hän kavahda heti takajaloilleen puolustusasemiin. Dialogi syntyykin siten, että ensin muistetaan kuunnella, ja vasta sitten puhua. (Hankonen 2015.)
Tiimin kokouksiin ja keskusteluihin tulee valmistautua, jotta niissä voi olla osana toimivaa tiimiä. Aktiivinen jäsen tarjoutuu mahdollisuuksiensa mukaan ottamaan vastaan työtehtäviä, ja jakaa tietoa ja kokemuksia muille myös palaverien ulkopuolella, toki työajan puitteissa. Tiedonkulku on ensiarvoisen tärkeää ongelmien ja virheiden ennaltaehkäisyssä. On myös tärkeää pystyä mukautumaan. Omien käsitysten jankkaaminen tilanteissa, joissa projekti on saatava valmistumaan, on turhaa ja aiheuttaa kitkaa jäsenten välille. Tiimityössä on osattava muuttaa ajatuksiaan ja toimintatapojaan tarpeen tullen, mutta ei kuitenkaan selkärangattomuuteen saakka. Vaikeiden tilanteiden kohtaamista ja ratkaisua ei tule välttää, mutta niihin ei myöskään kannata tulla syyllisiä hakien ja riidanhaluisesti, vaan ratkaisukeskeisesti. Työkavereiden kunnioitus päivästä toiseen osoittaa, että olet sitoutunut paitsi työhösi, myös heihin. (Hankonen 2015.)
Tiimin kehitysvaiheet
Alla olevassa kuviossa on kuvattu tiimin ihanteellinen kehityskaari, mutta tilanteet eivät aina ole sen kaltaisia. Viimeisen vaiheen työskentelyä ei joidenkin tiimien kohdalla koskaan saavuteta, ja sinne pääseminen voi kestää jopa vuosia. (Tamminen & Solin.)

Toimiva tiimi
Tiimi on toimiessaan yhtenäinen, ja sen jäsenet kokevat saavansa tukea toisiltaan. Tuella tarkoitetaan esimerkiksi emotionaalista tai aineellista tukea, rehellistä ja rakentavaa palautetta tai neuvoja ja tietoja. Yhtenäisyyden tunne auttaa lisäksi muun muassa vähentämään työn aiheuttamaa stressiä ja vahvistaa yksilön kykyä käsitellä stressaavia tilanteita. Esimiehen kannattaa yhtenäisyyden kehittämiseksi osoittaa suhtautuvansa tunteiden ilmaisuun avoimesti, ja tiedostaa mitä tiimissä tapahtuu emotionaalisella tasolla. Ihmiset eivät aina reagoi järkevästi asioihin, ja esimiehen tulee tiedostaa reaktioihin vaikuttavat tekijät kuten uskomukset ja ennakkoluulot. Esimiehen tulee seurata tiimin kehittymistä ja tarvittaessa vaikuttaa siihen. Arviointitaidot ja ristiriitatilanteiden hoitaminen ovatkin olennaisia johtamistaitoja. (Tamminen & Solin.)
Lähteet
Hankonen, Riitta. (2015.) Hyvä käytös lisää tuottavuutta. Tehy. Viitattu 19.4.2021. Saatavissa: https://www.tehylehti.fi/fi/tyoelama/hyva-kaytos-lisaa-tuottavuutta
Katzenbach, J. R. & Smith, D. K. (1998.) Tiimit ja tuloksekas yritys. WSOY.
Tamminen N & Solin P (toim.). 2014. Mielenterveyden edistäminen työpaikalla. THL Opas 32.